Hírek

... ...
A BÓR SZEREPE A REPCE TAVASZI ÉLETFOLYAMATAIBAN A TERMÉKENYÜLÉSEN TÚL
2020-02-26
A BÓR SZEREPE A REPCE TAVASZI ÉLETFOLYAMATAIBAN A TERMÉKENYÜLÉSEN TÚL
2020-02-26

A mikroelemek közül a BÓR-ról minden gazdálkodó tudja, hogy fontos szerepet játszik a termékenyülésben. Egészen pontosan a pollen bibén történő megtapadása után a bibeszálban képződő un. pollentömlő képződéséért felelős. Ez biztosítja az ivarsejtek találkozását, enélkül nem jön létre a megtermékenyülés. Ezért tipikus hiánytünet, ha az optimális körülmények ellenére elmarad a termékenyülés. (1. kép)

1.    kép: Repce termékenyülési zavara (abortáció)

A bór jelentősége azonban túlmutat a termékenyülésben betöltött szerepén, hiszen jelentős hatással van a tápanyagforgalomra is. Ősz folyamán a tartalék tápanyagok beépülésében és azon keresztül a repce télre való felkészülésében vesz részt, de szerepe tavasszal is meghatározó. (2. kép)


2.    kép: Bór hiány - repce gyökérnyak kavernáció (2020. február)

ÉLETTANI SZEMPONTBÓL A REPCE TAVASZI FEJLŐDÉSE A LEGMOZGALMASABB ÉLETSZAKASZ A TENYÉSZIDŐN BELÜL.

Az ok, ami miatt ezt a folyamatot mozgalmasnak tekinthetjük, az idő rövidsége, hiszen ezek a folyamatok mindössze 3-4 hét alatt zajlanak le. A bór a kora tavaszi regenerációban is fontos szerepet tölt be, melynek során a tartalék tápanyagok mobilizálásával a repce pótolja a tél során elvesztett hajszálgökereit, gyökérszőröket és új lombfelületet fejleszt.

Ezt követően a legfontosabb változás, a növény a vegetatív fejlődési szakaszból generatívba lépése. Ennek során a szárbaindulással megkezdődik a termőfelület kialakulása, megjelenik a magszár, majd a virágszervek és végül a termőképletek, a becők.

Az ebben az időszakban kívánatos gyors fejlődés alapja a magasszintű agyagcsere, mely fokozott tápanyagáramlást is jelent a növényen belül, melyben ismét fontos szerepet kap a bór, mint tápelem. A folyamatosan képződő asszimilták szállításában és raktározásában vesz részt. Segíti a gyorsan növekvő részek (magszár, virágszervek, becők) fejlődését.

NE ESSÜNK TÚLZÁSBA

Sokan gondolhatják, hogy ha ilyen jó hatással van a bór a repce életfolyamataira, akkor a tápanyag-utánpótlás során bőven pótolják, hiszen abból nem lehet baj. Azonban a bór esetében is igaz az, hogy az optimális ellátottságban érdemes gondolkodni, mert túladagolásával is gondokat okozhatunk. A bór esetében a túladagolás hasonlóan a hiányához, termékenyülési zavarokat okozhat. Így túladagolása mindenképp kerülendő.

AGRIBOR – A REPCE KÖZVETELEN TÁPLÁLÁSA A BÓR PÓTLÁSÁN TÚL

A repce tavaszi fejlődése olyan gyorsan zajlik (pl: a magszár több cm-t képes nyúlni egy nap alatt), hogy a gyökérzet tápanyagfelvevő képessége gyakran még optimális körülmények között sem képes ezzel lépés tartani. Ezt a repce a vegetatív szervekben raktározott tartalékok fokozott transzlokációjával kompenzálja. Ez a folyamat azonban bizonyos határon túl már káros, mert felgyorsítja a növény korai elöregedését, ami a későbbi becőfejlődésre hat negatívan. Ilyenkor tesz jó szolgálatot az AGRIBOR-al végzett levélen keresztüli táplásás, amellyel közvetlen a hatóanyagok felhasználásának helyén kap a növény gyors tápanyagkiegészítést. Az AGRIBOR a bór pótlása mellett, könnyen hasznosítható, egymás hatását felerősítő, az életfolyamatokhoz nélkülözhetetlen egyéb tápelemekkel (Mg, S, N, K, Mo) látja el a repcét. Az optimális, egyéni körülményekre szabott szakmai javaslatért  itt találjaAlba Milagro növénytáplálási szaktanácsadójának elérhetőségét!

 

3.    kép: Kiváló kondícióban lévő repce tábla teljes virágzásban.
Vissza