Hírek

... ...
A foszfor kiemelt szerepe a növények korai életszakaszában
2020-04-14
A foszfor kiemelt szerepe a növények korai életszakaszában
2020-04-14

A foszfor kiemelten fontos a vegetáció első szakaszában. A szeszélyes tavasznak köszönhetően azonban a talajon keresztüli felvétele nehézkessé válik. Ekkor fokozottan felértékelődik a lombtrágyák szerepe. 

A tavaszi vetésű növények korai életszakasza nagy mértékben befolyásolja a növény későbbi teljesítményét. A kukoricánál ebben az életszakaszában zajlik le a gyökérváltás folyamata, ami jelentős energiabefektetéssel és fokozott érzékenységgel jár. Ezt követően alakul ki a csőkezdemény a hajtáscsúcsban, aminek jelentősége alapvető a terméscél elérésében.

A SZESZÉLYES TAVASZ HATÁSA A FOSZFOR FELVÉTELRE

Ezek a kritikus életfolyamatok azonban ki van téve a tavaszi időjárás szeszélyeinek. Különösen nagy növekedési áldozattal jár a több napig tartó lehűlés, ami hatással van a talajhőmérsékletre is. A növekedés megtorpanásának oka, hogy bár a tavaszi vetésű növények hőigénye eltérő, alapvetően mind melegigényesnek tekinthető. A fejlődés megtorpanása, leállása gyakran a tápanyagfelvételi zavarokra vezethetők vissza, aminek fő felelőse a foszfor felvétel korlátozódása. A foszfor hozzáférhetősége jelentősen romlik a talajhőmérséklet csökkenésével. A növények a felmerülő foszfor hiányt nehezen tűrik, már 1-2 napon belül a fejlődés lassulásával, leállásával reagálnak.

 

A KORAI FOSZFOR PÓTLÁS LEHETŐSÉGEI

A foszfor, mint tápelem az energiatárolásban és szállításban betöltött szerepe miatt meghatározó résztvevője minden életfolyamatnak. A tenyészidő során a növényeknek a zavartalan fejlődéshez folyamatos hozzáférhetőségre van szüksége. Ezt kell biztosítanunk a tápanyagpótlás során. A tenyészidő első harmadának foszforellátásában alapvető szerepet játszhat a startertrágyázás, mellyel a fiatal növény fejlődő gyökérzete közelében növelni tudjuk a talaj vízoldható foszfor tartalmát. Azonban ennek a technológiának is vannak korlátai.

Az alaptrágyázáshoz hasonlóan a talaj a startertrágyázás esetén is szerepet játszik, mint közvetítő közeg, ezért a talajhőmérséklet ebben az esetben is komoly hatással van a tápanyagfelvétel hatékonyságára. Mivel a tenyészidő elején abszolút értékben kis mennyiségű (terméselvárástól függően kb. 6-8 kg/ha) foszfor igény jelentkezik, ezért az ebben az időszakban szükséges foszfor negyede-harmada már 4 liter/ha dózissal lombtrágyázással is biztosítható. A lombtrágyázással elkerülhetjük a talajhőmérséklet korlátozó hatását, hiszen a hatóanyag közvetlen a felhasználás helyére a levélbe jut.

TERMÉKAJÁNLÁS

TERMÉK

FELHASZNÁLÁS

DÓZIS l/ha

HATÓANYAGTARTALOM g/l

N

P2O5

K2O

MgO

Cu

Zn

POLYPHOS

FOLYÉKONY STARTERTRÁGYA

15-20

151,8

510,6

 

 

 

 

LOMBTRÁGYA

4-5

POLYPHOS MICRO

FOLYÉKONY STARTERTRÁGYA

15-20

108,8

476

 

 

10,8 EDTA

10,8 EDTA

LOMBTRÁGYA

4-5

MULTIPHOS Mg

LOMBTRÁGYA

3-4

 

450

75

105

 

 


A termékek használatával hatásosan mérsékelhető a tavaszi lehűlések miatt felmerülő növekedési probléma és az ezzel együtt járó terméskiesés.

https://www.albamilagro.hu/termekek/novenytaplalas/polyphos

https://www.albamilagro.hu/termekek/novenytaplalas/polyphos-micro

Keresse szaktanácsadóinkat és ismerje meg további termékeinket, szolgáltatásainkat és akcióinkat:

https://www.albamilagro.hu/kapcsolat



Vissza