Hírek

... ...
A JÓL TÁPLÁLT NÖVÉNY ALAPJA
2020-07-16
A JÓL TÁPLÁLT NÖVÉNY ALAPJA
2020-07-16

A SZÜKSÉGLETEK MEGHATÁROZÁSA

A növénytáplálás megtervezése során a következő dolgokat kell figyelembe vennünk. A talaj tulajdonságait, tápanyagtőkéjét és a növény valós igényeit. Ennek eredménye a tápanyagpótlási technológia. Célunk egy harmonikus tápanyagellátottságú növényállomány elérése, mely nagyfokú természetes ellenállósággal rendelkezik és képes az elvárt termésszint elérésére.

HATÉKONY ALAPTRÁGYÁZÁS

A növénytáplálási technológia alapeleme az alaptrágyázás. Az alaptrágyázás ad lehetőséget a talajban nehezen mozgó tápelemek (P, K, Mg) jelentős pótlására, de el nem hanyagolható szerepe van az egyéb tápelemek (N, S, Ca) pótlásában is. Az, hogy melyik tápelem, milyen mértékű pótlása indokolt alaptrágyával, a talajadottságok határozzák meg. Ezért nagyon nehéz a táblaszintű igényeket fix összetételekkel biztosítani. Ezek használata nagyfokú pazarlást és haszontalan kijuttatást von maga után. Így hatékony alaptrágyázás nem, vagy nehezen lehetséges. Például őszi búza alaptrágyázásnál a következő szempontok figyelembevétele szükséges:

Nitrogén: kb. 5 kg/ha hatóanyag / 1 tonna szármaradvány a pentozán hatás elkerülése érdekében, illetve a növény őszi N ellátására is kell gondolnunk. A szükséges alaptrágyával kijuttatott N hatóanyag mennyiség 40-50 kg/ha.

Foszfor – kálium: Az őszi búza igénye 1 tonna termés megtermeléséhez 12 kg/ha P2O5 és 35 kg/ha K2O hatóanyag. Ezt azt az igényt a különböző talajok, tápanyagellátottságuk és egyéb kémiai, fizikai, biológiai paramétereik függvényében eltérő mértékben biztosítják. A szükséges trágyaadagot a talajvizsgálat alapján tudjuk kiszámolni. Szaktanácsadói tevékenységünk során sokszor találkozunk „hiedelmeken” alapuló téves tápanyag-gazdálkodási gyakorlattal, amikor a termelő úgy tudja, hogy a környéken gyenge a kálium és ezért kálium túlsúlyos termékeket használ, miközben a foszfor pótlására kellene a hangsúlyt fektetni, vagy éppen fordítva. Ezek eredménye egyfelől a pazarlás másfelől a tápanyaghiány.

Mészellátottság/CaO pótlás: Magyarország talajainak jelentős része savanyú, aminek egyértelmű velejárója, hogy alacsony a mészellátottság és nincs vagy kevés a felvehető CaO tartalom. Más területeken a kémhatás semleges vagy épp enyhén lúgos, de a tápanyagfelvételi zónában ugyancsak mészhiány mutatható ki. Ezeken a területeken figyelni kell a mészpótlásra, hisz annak nem csak talajjavító szerepe van, hanem a növények számára is fontos tápanyagot jelent. Az őszi búza CaO igénye 1 t terméshez 7 kg/ha, míg a repce igénye 50 kg/ha.

Kén: pótlására majdnem mindenhol szükség van hazánkban, mert a talajaink kénellátottsága egyre alacsonyabb. A kén pótlására egyre inkább úgy kell gondolnunk, mint a nitrogénre, hisz kimosódó tápelem lévén pótlása minden évben szükséges.

Magnéziummal általában jól ellátottak talajaink, de vannak magnéziumhiányos területek, mint a Kiskunság, ahol a hiány mértéke olyan magas, hogy lombtrágyával nem pótólható teljes mértékben, ezért érdemes magnézium alaptrágyázást is alkalmazni.

A fenti szempontok tudatában nehéz olyan összetételű komplex műtrágyát találni, amellyel megfelelő tápanyagellátás biztosítható egy menetben.

OPTIMIX - ALAPTRÁGYÁZÁS TUDATOSAN

Az ALBA MILAGRO a talaj ellátottságai szintjeihez igazodó alaptrágyázási rendszere az OPTIMIX szolgáltatási rendszer és termékcsalád.

Az OPTIMIX-szel egyszerre több célt is el szeretnénk érni:

az akár táblaszintű alaptrágya összetétel kialakítását,

a költséghatékonyság javulását,

a növénytáplálás hatékonyságának fokozását az EU 2030-as célkitűzéseinek megfelelően.

Az OPTIMIX a makro- és mezoelemek széles skálán elérhető arányát tartalmazhatja, mellyel maximálisan alkalmazhatunk a területi adottságaihoz. Az egyes egyedi keverékeket már 7 tonna mennyiségtől elkészítjük keverékenként. A tábla szintű tervek esetében a zsákok címkéjén feltüntetjük melyik táblára mekkora dózisban javasoljuk a termék kijuttatását. Ezen túl az OPTIMIX P-SECURE tápelemvédelemmel is ellátható. Az OPTIMIX ideális választás a XXI. század hatékony alaptrágyázására.

Szerző: Szarvas Zoltán

Katalógus itt elérhető!

Az Ön számra megfelelő összetételű OPTMIX kialakításához keresse Alba Milagro szaktanácsadóját. Elérhetőségek itt.

További cikk a témában itt elérhető!

Vissza