Hírek

... ...
A NAPRAFORGÓ TÁPLÁLÁSA AZ INTENZÍV NÖVÉNYTERMESZTÉSBEN
2020-05-15
A NAPRAFORGÓ TÁPLÁLÁSA AZ INTENZÍV NÖVÉNYTERMESZTÉSBEN
2020-05-15

A napraforgó termesztés az utóbbi 1-2 évtizedben komoly fejlődésen ment keresztűl. Elég csak az országos termésátlagok alakulására vetni egy pillantást és máris szembetűnik a mezőgazdaságban szokatlan robosztus termésátlag növekedés. Ez kiegészülve a vetésterület bővülésével Magyarország számára dobogós helyet biztosít Európa napraforgó termesztésében.

Ennek köszönhetően a napraforgó termelői megítélése sokat változott, javult. A fejlődés alapját a termesztés technológia intenzifikálódása adta. A fajtahasználat, az agrotechnika és a növényvédelem fejlődésével többé-kevésbé lépést tartott a tápanyagutánpótlás is. A korszerű napraforgó termesztés kihasználja a startertrágyázásban és lombtrágyázásban rejlő lehetőségeket.

MIT ÉRDEMES PÓTOLNI LOMBON KERESZTÜL?

Ha a kérdésre röviden akarnánk válaszolni, akkor azt mondhatnánk, hogy amiből hiányt szenved a növény. Ezen túl az intenzív technológia nagy dilemmája a magas termésszinthez szükséges nitrogén pótlás a napraforgó sajátos tápanyagreakciója miatt. A nitrogén könnyen túladagolható, ami miatt felborul a növény generatív – vegetatív egyensúlya. Ennek során a levelek és szár túlnövését tapasztalhatjuk a virágzat rovására és fokozódik a gombás betegségekkel szembeni érzékenység is. Ennek megfelelően a nagy dózisú fejtrágyázás indokoltsága a legtöbb esteben megkérdőjeleződik. A lombon keresztüli táplálás során is törekedjünk a tápanyagellátás harmónikusabbá tételére. Ilyenkor ne elégedjünk meg pl. csak a bór pótlásával. Törekedjünk arra, hogy a napraforgó számára fontos egyéb tápelemekkel is lássuk el növényeinket. A nitrogén káros, vegetatív túlsúlyt okozó hatását mérsékelhetjük a kén és magnézium adagolásával, ami segíti a nitrogén harmonikus beépülését.

AGRIBOR, AZ IGÉNYEKRE SZABOTT MEGOLDÁS

A napraforgó termesztés elmúlt évtizedes fejlődését a munkánk során volt szerencsénk nyomon követni. Ezen idő alatt felhalmozott szakmai tapasztalatokból született az AGRIBOR termékünk, mely összetételében igazodik azokhoz a szempontokhoz és igényekhez, amelyek a korszerű napraforgótermesztésben jelentkeznek. Legkésőbb a csillagbimbós állapotban alkalmazva tartalmazza a biztonságos termékenyüléshez szükséges bórt is. A bór hatását segíti a szinergistája, a molibdén. Ezen túl jelentős magnézium és kén tartalommal támogatja a napraforgót az intenzív fejlődési szakaszában.


ÖSSZETÉTELNK2OMgOSO3BMo
g/kg1555070140500,5



Használja ki Ön is az AGRBOR nyújtotta lehetőségeket és döntsön időben a napraforgó kompromisszumoktól mentes lombon keresztüli táplálásáról.

Amennyiben cikkünk és a termék felkeltette érdeklődését kattintson ide és keresse szaktanácsadónkat!

Vissza