Hírek

... ...
A TALAJOK KÉMIAI PUFFERRENDSZERÉNEK JELENTŐSÉGE ÉS ALAKULÁSA MAGYARORSZÁGON
2019-11-21
A TALAJOK KÉMIAI PUFFERRENDSZERÉNEK JELENTŐSÉGE ÉS ALAKULÁSA MAGYARORSZÁGON
2019-11-21

A TERMŐTALAJ „CSONTVÁZA” A KARBONÁTOS MÉSZTARTALOM

 A termőtalajok természetes ellenállóképessége az elsavanyodással szemben, a kémiai pufferrendszerükből ered, melynek fontos alkotója a karbonátos mésztartalmuk. Ez a rendszer biztosítja, hogy a termesztett növényeink számára optimális semleges környéki tartományban tudhatjuk a talajok kémhatását. Azonban a karbonátos mésztartalom szerkezeti stabilitást is biztosít. Kicsit úgy viselkedik, mint az emberi testben a csontváz, ami biztosítja a test fizikai stabilitását.

A talajt érő savanyító hatások lehetnek természetes és emberi eredetűek. Tehát figyelembe kell vennünk, hogy nem áll módunkban teljesen elkerülni ezeket a kedvezőtlen hatásokat, hiszen az folyamatosan zajlik természetes okoknak (pl. csapadék) köszönhetően is. A karbonátos mésztartalom nagyon nagy hatásfokkal képes a talaj pH-t a számunkra kedvező semleges közelében tartani, hiszen súlyos pH csökkenéssel jellemzően akkor kell számolnunk, ha már a karbonátos mésztartalom 1 % alá csökken. Ilyenkor okszerű kémiai talajjavítással kell a talaj sérült pufferrendszerét regenerálnunk. Nem várjuk meg, hogy a folyamat odáig fajuljon, hogy a kémhatás 6,5 alá csökkenjen, a talajszerkezet leromoljon és felerősödjön a tömörödés, cserepesedés és porosodás.

A TALAJROMLÁS FOLYAMATA MOST IS ZAJLIK

A FIELD EXPERT tápanyag-gazdálkodási szolgáltatási rendszerünkön belül folyamatosan nyomon követjük partnereink talajainak kémiai pufferrendszerének állapotát és változását. Különösen azokon a területeken, ahol a talajgenetikai tulajdonságok, illetve a korábbi tapasztalatok alapján optimális, vagy azt meghaladó karbonátos mésztartalommal számolhatunk. Pest megye Duna menti területeire és Csongrád megyére - a Tisza menti területektől eltekintve – különösen jellemző, hogy jó CaCO₃ ellátottsági szintekkel rendelkező talajokkal találkozhatunk. A mellékelt elemzés ebből a két régióból származik.


Jól látható, hogy még az általában jó ellátottságú területeken is szinte kivétel nélkül minden vizsgált táblán jelentősen csökkent az elmúlt 5 évben a talajok karbonátos mésztartalma A csökkenés átlagosan elérte a 24,7%-ot. Ilyen mértékű csökkenésben már nagy szerepe van az emberi eredetű hatásoknak is, ezért a következő évek gazdálkodásánál figyelnünk kell erre is, ha középtávon el akarjuk kerülni az ezeken a táblákon eddig ismeretlen súlyosabb talaj problémák kialakulást.

LÉPJÜNK A TETTEK MEZEJÉRE

A további csökkenés minimalizálására több lépésből álló cselekvési tervet kell kidolgoznunk, melynek elemei lehetnek:

  • Az okszerűen tápanyag-utánpótlás. Csak annyit és azt juttassunk ki, amire a növénynek abban az évben szüksége lehet. Ez különösen igaz a nitrogén és foszfor tartalmú műtrágyák pótlásra, mert ezek veszik leginkább igényben a talaj kémiai pufferrendszerét.

  • A talajművelés. Melynek során minimalizáljuk a beavatkozások számát a felesleges művelési lépések kerülésével.

  • A kémiai talajjavítás, mellyel megerősíthetjük a talaj súlyosan károsodott kémiai pufferrendszerét és újra kedvező körülményeket biztosítunk az eredményes termesztéshez.


Az FILED EXPERT szaktanácsadási rendszerben testreszabott cselekvési tervekkel támogatjuk, hogy mit kell tennünk a napi munkánk során a probléma megelőzésére, vagy megoldására a termesztési célok elérése mellett.

Ezzel együtt az Alba Milagro Hungary Kft kémiai talajjavításhoz szükséges termékek széles tárházával rendelkezik a GranuCa talajjavító termékcsaládnak köszönhetően, melyekkel könnyedén megerősíthejük talajaink kémiai pufferrendszerét és felvehető kalciummal láthatjuk el növényeinket.

Az Ön számára rendelkezésre álló lehetőségekkel kapcsolatban keresse területileg illetékes Alba Milagro szaktanácsadóját.

TALAJJAVÍTÓ PRÉMIUM PORTFÓLIÓ elővásárlási akcióiról a következő link alatt olvashat: https://www.albamilagro.hu/hirek/premium-talajjavito-portfolio--elovasarlasi-akcioval-meg-kedvezobb

Katalógusunkból tájékozódhat: https://www.albamilagro.hu/katalogusok

Keresse szaktanácsadóinkat a bővebb tájékoztatásért: https://www.albamilagro.hu/kapcsolat 

Vissza