Hírek

... ...
Aktuális kérdések a tarlóápolásban - betakarítástól a vetésig
2019-09-10
Aktuális kérdések a tarlóápolásban - betakarítástól a vetésig
2019-09-10

Az Alba Milagro Hungary Kft. szakembereit a tarlóápolás esedékes teendőiről kérdeztük.

– Tarlóhántás után milyen segédanyagokat használjunk, mivel és hogyan tudjuk kondíciónálni talajunkat? Milyen változás figyelhető meg a talajéletben a segédanyagok használatának köszönhetően?

– A tarlóápolás fontos eleme a szén-nitrogén arány beállítása, amelyet ásványi nitrogén kijuttatásával tehetünk meg. Ennek eredménye a cellulózbontó baktériumok felszaporodása és a gyors szárlebontás. Forgatás nélküli művelés esetén ekkor már elvégezhető a talajjavítás is, melynek célja a talaj kémhatásának javítása. Ez szintén javítja a talaj mikrobiális aktivitását, hiszen megfelelő pH környezetet eredményez a mikroorganizmusok számára. Ezen túlmenően a talajjavítással kedvezőbb kémiai környezetet teremtünk a tápanyagok felvételéhez és a gyökérzet fejlődéséhez is, amely fontos alapja lesz a következő kultúra termesztésének.

A talajjavítás gyorsaságát és eredményességét nagyban befolyásolja a termék oldhatósága és az egyenletes kijuttathatóság, mely tulajdonságaiban a KalkKorn termékek a prémium minőséget képviselik.

A munkamenetek számának és a taposás csökkentésének érdekében kiváló megoldást biztosít a szükséges N, talajjavító és alaptrágya egy menetben történő kijuttatása OPTIMIX P-SECURE termékekkel, mely tápanyaghatékonyságát a P-SECURE hatóanyagvédelem fokozza.

kalkkorn

                                           Így oldódik a KalkKorn – fotó: ALBA MILAGRO HUNGARY Kft.

– A megfelelő anyag kiválasztása előtt miért érdemes elvégezni a talajvizsgálatokat?

– A talaj és a tápanyag-gazdálkodás tudatos fejlesztése az, ami akár 40%-ban befolyásolja a termesztés eredményét. Ennek ellenére azt tapasztaljuk, hogy ez az a terület, amelyet leginkább a megszokások és a költségminimalizálás irányít Magyarországon, tehát ezen a területen vannak a legnagyobb kiaknázatlan lehetőségek az eredmény növeléséhez.

A kulcsszó a tudatosság, ami lehetetlen a talaj pontos ismerete nélkül. Ezért érdemes a termékválasztást a talajvizsgálatra alapozott tápanyag-gazdálkodási terv alapján megtenni.

FIELD EXPERT szolgáltatások célja az, hogy mind szakmailag, mind költségben, mind technológiai megvalósíthatóság terén a gazdálkodóval egyeztetett és általa elfogadott reális tápanyag-gazdálkodási, illetve tápanyag-technológiai tervet készítsünk, amely valós támpontot ad a termékválasztásban és valóban segítséget nyújt a tevékenység eredményének növelésében, illetve az eredmény stabilitásának fokozásában.

Keresse szaktanácsadóinkat a bővebb tájékoztatásért: https://www.albamilagro.hu/kapcsolat 

Vissza