Hírek

... ...
AZ ÖSSZES KÖVETKEZŐ ÉVI TÁMOGATÁSBÓL KIZÁRHATJÁK! ÉRDEMES ODAFIGYELNI!
2019-12-06
AZ ÖSSZES KÖVETKEZŐ ÉVI TÁMOGATÁSBÓL KIZÁRHATJÁK! ÉRDEMES ODAFIGYELNI!
2019-12-06

A NITRÁTÉRZÉKENY TERÜLETEKEN AZ ELLENŐRZÉSEK FOKOZÓDNAK

A 59/2018. (IV.29.) FVM rendelet szabályozza a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelmét. A rendelet többek között meghatározza, hogy milyen mennyiségben használhatunk fel nitrogén hatóanyagot a tápanyaggazdálkodás során és milyen nyilvántartási és jelentési kötelezettség társul ezekhez a területekhez. Az utóbbi években a rendelet betartásának ellenőrzése megkezdődött és évről évre fokozódott. Így volt ez 2019-ben is, melynek során 3-szor több gazdaságot jelölt ki a hatóság ellenőrzésre, mint 2018-ban.

ALAP A TALAJOK LABORVIZSGÁLATA 5 ÉVENTE


Ahhoz, hogy a rendeletben előírt nitrogén hatóanyag felhasználási szabályoknak megfelelhessünk ismernünk kell a talajaink tápelem ellátottságát, különösen a nitrogén szolgáltató képességet. Ehhez szükségünk van a talaj laborvizsgálatára, mely alapján pontosan meghatározható, hogy a termeszteni kívánt növényfajnak az adott táblán mennyi nitrogén hatóanyag pótolható. A rendelet előírja azt is, hogy 5 évente meg kell ismételni a talajok laborvizsgálatát és évente kell elkészíteni a tápanyaggazdálkodási terveket, melyek alapján végezhető a tápanyag-utánpótlás.

SZANKCIÓK, AMIKKEL MEGÉRI TISZTÁBAN LENNI


A rendelet szabályozza azt is, hogy milyen hátrány érheti azt, aki elmulasztja betartani az előírásokat.

  • Az évenkénti adatszolgáltatás elmulasztásakor az adatszolgáltatási hatósági bírság: 10.000 – 100.000 Ft
  • Helyszíni ellenőrzés során az előírások megszegése esetén nitrát szennyezési bírság: 50.000 – 500.000 Ft
  • A nitrát direktíva követelményei a kölcsönös megfeleltetés részét képezik, ezért a helyes mezőgazdasági gyakorlat (HMGY) előírásainak ellenőrzése során az agrártámogatásban részesül gazdálkodók esetén a szankció alapja a területalapú támogatáson túl az adott évben a gazdaság számára járó minden támogatás összege.
  • a HMGY egy rendbeli gondatlan megszegése esetén a támogatás összegének 1%-a
  • a HMGY két rendbeli gondatlan megszegése esetén a támogatás összegének 3%-a
  •   a HMGY három, vagy több rendbeli gondatlan megszegése esetén a támogatás összegének 5 %-a
  • 3 éven belüli újbóli szabályszegés estén a korábbi szankció háromszorosa, de max. 15%
  • szándékosság esetén a szankció mértéke az adott évi támogatások összegének 15-100%-a
  • különösen súlyos szabálytalanság estén az MVH a termelőt kizárhatja a következő évi támogatásokból.

A KÉNYSZERBŐL KOVÁCSOLJUNK ELŐNYT!

A fenti szankciós lista alapján ne legyen kétségünk afelől, hogy érdemes a rendelet előírásait betartani, mert súlyos pénzektől eshetünk el, ami alapvető hatással lehet a gazdálkodásunk jövedelmezőségre. Az Alba Milagro a rendelet betartásához a FILED EXPERT szolgáltatási rendszeren keresztül ad támogatást partnereinek.

Ennek keretében biztosítani tudjuk:

  • a szükséges talajmintavételeket GPS vezérelt gépi eszközzel
  • az akkreditált laborvizsgálati eredményeket
  • a tápanyaggazdálkodási tervdokumentációt

A FIELD EXPERT keretében azonban kényszerből előnyt is kovácsolhatunk, mert azon túl, hogy megfelelhetünk a nitrát rendeletnek, plusz szakmai támogatást is kaphatunk egy okszerűbb, hatékony tápanyaggazdálkodási gyakorlat meghonosításához, mely javíthatja a gazdálkodásunk jövedelmezőségét.

Ha tetszett a cikkünk kérjen bővebb információt a szolgáltatásról szaktanácsadónktól. Kattintson a linkre, ahol megtalálja az Önhöz legközelebb lévő szaktanácsadónkat!

Olvassa el cikkünket a FIELD EXPERT szolgáltatásunkról is, amely részletesen mutatja be szaktanácsadási tevékenységünket!



Vissza