Hírek

... ...
EGYRE JOBBAN TERJED A FOLYÉKONY MŰTRÁGYÁK HASZNÁLATA
2019-12-03
EGYRE JOBBAN TERJED A FOLYÉKONY MŰTRÁGYÁK HASZNÁLATA
2019-12-03

Az előnyök mellett figyeljünk a hatóanyagveszteség mérséklésére is!

A folyékony műtrágyák felhasználása folyamatosan növekszik hazánkban. Mára meghaladja a teljes nitrogén felhasználás 20%-át.


Mi az előnye a folyékony termékeknek?

1. Bármennyire is jó egy szilárd termék szórásképe és bármennyire is jól van beállítva a műtrágyaszóró, nem veheti fel a versenyt a folyékony termékekkel a felület borítottság tekintetében.

2. Az oldatban lévő tápanyagok azonnali felvehetőséget biztosítanak szárazabb körülmények között is, míg a talajfelületre szórt szilárd termékek bemosódásához minimum 10 mm eső szükséges.


Nagymértékű elillanási veszteség a folyékony nitrogén termékekben

A folyékony nitrogén termékek döntően UAN típusú oldatok, ami az Urea-ammónium-nitrát rövidítéséből származik. Ez az oldat gyártónként sokféle márkanéven kerül forgalomba hazánkban minimum 15 maximum 30 tömeg % összes nitrogén hatóanyaggal. Az összes hatóanyag fele azonban karbamid. A karbamid bomlása során pedig illékony ammónia keletkezik és jelentős hatóanyagveszteséget eredményez. A karbamid átalakulása víz és az úgynevezett ureáz enzimek jelenlétében zajlik.


Az enzimeket baktériumok, gombák és maguk a növények állítják elő. Mivel ezen élő szervezetek működését a hőmérséklet és a talaj kémhatása is befolyásolja, így közvetve az enzim termelés és a karbamid átalakulás sebességére, valamint a nitrogén veszteség mértékére is hatással vannak.


A veszteség mérséklésének többféle módja lehet.

1.       Minimum 10 mm vízmennyiségű beöntözés a kijuttatást követően. Ez a lehetőség azonban kevés gazdaságban adott, illetve a februári, március eleji hideg körülmények sem teszik ezt lehetővé az első fejtrágyázás esetén.

2.       A kijuttatott termék talajba keverése min. 10 cm alá. Ez az őszi kultúrák fejtrágyázásakor kizárt, pedig a teljes UAN felhasználás közel 70%-a ezekben a kultúrákban történik.

3.       Inhibitoros hatóanyag védelemmel ellátott termékek használata.


Előnyök kompromisszumok nélkül az új NS-BLUE kéntartalmú folyékony nitrogénnel!

Az új NS-BLUE kéntartalmú folyékony nitrogéntrágyával a hátrányok nélkül használhatja ki az oldat előnyeit.

1.       A hatóanyagok területi eloszlása homogénebb, mint a szilárd termékek esetében, ami alacsony dózisú kijuttatás esetében fokozott előnyt jelent.

2.       Az oldatban lévő tápanyagok azonnali felvehetőséget biztosítanak szárazabb körülmények között is.

3.       Nitrogén – kén szinergia miatt javul a kéntartalmú aminosavak szintézise, ami segíti a növekedést, és javítja a termésminőséget.

A kén minden növény esetében fontos tápelem, amely a növény növekedése során szükséges és bizonyos növények esetében a termés minőségét is meghatározza. Mivel legtöbb esetben a nitrogénnel együtt alkot vegyületeket, így együttes jelenlétük fokozza mindkét tápelem hatékonyságát. A cisztein például a búza sikér tartalmát felépítő kéntartalmú aminosav. A kén jelenléte nélkül nem képződhet sikér.


Cisztein szerkezeti ábra.

4.       Kettős hatású inhibitor tartalma gátolja az ammonifikációt, így jelentősen csökkenti az elillanás kockázatát és növeli a termék hatékonyságát.

Karbamidot átalakító ureáz enzimet a baktériumok, gombák és növények is előállítanak. Ebből következik, hogy nem csak egyféle enzim létezik. A hagyományos NBPT inhibitort tartalmazó termékekkel ellentétben az NS-BLUE –ban a BASF által szabadalmaztatott LIMUS® CL kétféle inhibitort tartalmaz, ami az ureáz enzimeket a lehető legnagyobb spektrumban képes blokkolni. Az NS-BLUE inhibitor hatása gátolja a nitrogén elillanását, amivel maximalizálja a nitrogén felvehetőségét és hasznosulását.

5.       A termék gyors és tartamhatású nitrogén hatóanyagokat tartalmaz, amely hatástartamot az inhibitor hatása többszörösére nyújtja. A tartamhatás következtében a termék hatásgörbéje optimálisan illeszkedik a növény növekvő tápanyag szükségletéhez.

Az NS-BLUE –val nem csak az elillanásból eredő hatóanyag veszteség minimalizálható. A szántóföldön általában nincs lehetőségünk a növények napi táplálására, hanem nagyobb tápanyagmennyiségeket juttatunk ki, melynek hosszabb időre kell biztosítania a növény szükségletét. Ennek azonban feltétele, hogy a kihelyezett tápelemek hosszú időre, a tenyészidőszak végéig elérhetőek maradjanak a növény számára. 

A nitrogén esetében viszont a kihelyezett mennyiség jelentősen megcsappan az elillanás és kimosódás miatt. Az NS-BLUE 3 féle nitrogénformát tartalmaz. Az ammónium és nitrát tartalom azonnali nitrogén felvehetőséget biztosít, míg az inhibitorral védett karbamid hosszú távra jelent elérhető tápanyagforrást, veszteségek nélkül. A hagyományos ammónium-nitrát alapú termékekkel szemben az NS-BLUE hatásgörbéje optimálisan illeszkedik a növény nitrogénfelvételéhez, amivel hatékony és folyamatos nitrogénellátást tesz lehetővé.

Keresse szaktanácsadóinkat a bővebb tájékoztatásért: https://www.albamilagro.hu/kapcsolat 

Vissza