Hírek

... ...
Ha túl vagyunk a repce kelésén
2019-09-23
Ha túl vagyunk a repce kelésén
2019-09-23

A következő feladatunk, hogy biztosítsuk a repce zavartalan őszi fejlődését. Az intenzív repcetermesztés alapját a jól fejlett, egészségesen áttelet állomány adja. Az őszi kondíció egyik indikátora a tőlevélrózsa alatt közvetlenül mért gyökérnyak vastagság, melynek el kell érnie átlagosan a 10 mm-t. 

KRITIKUS PONTOK A KELÉST KÖVETŐEN ŐSSZEL

  • súlyos lombvesztés
  • korai gyomkonkurencia
  • vegetatív túlsúly, lomb/gyökér arány kedvezőtlen eltolódása a lomb irányába
  • a tartalék tápanyagok beépülési zavarai

A repce őszi rovar kártevői (földibolha és repcedarázs) folyamatos figyelmet kívánnak a repce termesztőtől. Néhány nap elég komoly lombvesztés kialakulásához. Ezt mindenképpen el kell kerülnünk, mert erőteljesen visszaveti az állomány fejlődését és már ilyenkor jó eséllyel búcsút inthetünk a terméscéljainknak. Ritka az olyan ősz, amikor elég 1-2 rovarölőszeres védekezés. 

 


 

A repce gyomelnyomó képessége jó, azonban a korai fejlődés zavartalanságáért figyelnünk kell a gyomszabályozásra is, hogy a télbe már gyommentesen menjen az állományunk. 

Az intenzív technológiával termesztett repcében a káros vegetatív túlsúly (lombozat túlnövése) elkerülésére általánosan használtak a reguláló fiziológiai hatású gombaölő szerek, melyek a hajtásnövekedés visszafogásával terelik a repce energiáit a gyökérzet fejlesztésére. Ezek a készítmények védelmet jelentenek az őszi fóma fertőzés ellen is. 

A VÍZ, AMI KÁRT OKOZHAT

Ha rovarok, gyomok vagy a vegetatív túlsúly és fóma ellen akarunk védekezni, a felhasznált készítmények azonnali- és tartamhatását jelentősen ronthatja a permetlé készítéshez felhasznált víz. Így válhat károssá a permetezéshez felhasznált víz. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy többször kell kezelnünk és a hatás is mérsékelt lehet. Ez többletköltséget és bosszúságot okoz az őszi betakarítási munkacsúcs közben, melyet el lehet kerülni, ha a vízminőséget kontrolláljuk. 

A PH MASTER vízkezelő, hatásfokozó készítmény felhasználásával költséghatékonyan optimalizálhatjuk a vízminőséget és maximalizálhatjuk a felhasznált növényvédőszerek azonnali és tartamhatását. A PH MASTER-el kiváltható a repcében általánosan használt tapadásfokozók használata is, mert a termék azt is tartalmazza.

HOGY TAVASSZAL A PÁLYA FELÉNK LEJTSEN

Az egészséges őszi repce állomány kialakítása során figyelnünk kell a levelek szénhidrát termelésére és a megtermelt szénhidrátok folyamatos beépülésére a gyökérzetben. Ez a tartalék tápanyag nélkülözhetetlen a biztos teleléshez és a gyors tavaszi regenerációhoz is.

A szénhidrát képződés a levelekben történik, ezért a gyökérzet növekedése mellett a levél fejlődése egyaránt fontos. A szénhidrát képződésében több tápelem is fontos szerepet kap, úgymint a kálium, bór és a folyamat alapját biztosító klorofill építőelemeként a magnézium és nitrogén is. A magnézium a szénhidrátok szállításában is szerepet játszik, azaz ebben az esetben a levelekben megtermelt cukrok eljussanak a gyökérbe. A bór szerepe sem korlátozódik ebben a fejlődési szakaszban a szénhidráttermelés segítésére, hanem a gyökér egészséges fejlődésében is szerepe van. Ezen tápelemek együttes pótlására fejlesztettük ki az AGRIBOR levéltrágyát, mely egyedülálló összetételével, magas hatóanyag tartalmával biztosítja a növény megfelelő tápláltságát és jó kondícióját az átteleléshez.

Keresse szaktanácsadóinkat a bővebb tájékoztatásért: https://www.albamilagro.hu/kapcsolat 

Vissza