Hírek

... ...
Hatékony növényvédelem egyszerűen
2019-07-03
Hatékony növényvédelem egyszerűen
2019-07-03

A növényvédelem hatékonyságát sok szempontból értékelhetjük, de legegyszerűbben a célszervezetek (károsítók) mortalitási rátájával jellemezhetjük. A növényvédelmen belül a gyomírtás speciális helyzetben van a kezelés optimális idejét illetően, mert a kultúrnövény és a gyomflóra összetételére és fenológiai állapotára is figyelnünk kell. Ha a megfelelő időpontot elszalasztjuk, vagy nem érjük el a kívánt hatás, sokszor nem marad időnk elvégezni, vagy megismételni a kezelést.

A hatékonyságot ronthatja többek között:

  • az alacsony, egyenetlen fedettség,
  • a levegő hőmérséklete, páratartalma,
  • a felhasznált víz minősége.

Ez utóbbi viszonylag kevés figyelmet kap a gyakorlatban, mert a legtöbb termelő azt gondolja, hogy az általa használt víz minősége gazdaságosan nem befolyásolható.


A VÍZMINŐSÉG SZEREPE A NÖVÉNYVÉDELEMBEN

A permetlé készítéséhez felhasznált víz minősége és azon belül a kémhatása, keménysége jelentősen befolyásolja a hatóanyagok azonnali és tartam hatását. A vízben oldott aktív ionok hasonlóan viselkednek a permetlé készítés során, mint az emberi szervezetben a szabadgyökök. A hatóanyaghoz kapcsolódva szélsőséges esetben akár már a kezelés megkezdése előtt inaktiválják azt és hatástalan lesz a kezelés.


pH MASTER, HATÉKONY VÍZKEZELÉS A NÖVÉNYVÉDELEM SZOLGÁLATÁBAN

Az Alba Milagro Hungary Kft. a hatékony növényvédelem támogatására fejlesztette ki a pH MASTER vízkezelő készítményt. Segítségével a permetezéshez felhasznált vizet lágyíthatjuk, kémhatását optimalizálhatjuk. A pH MASTER befolyásolja a kijuttatás során elérhető fedettséget is, mert csökkenti a víz felületi feszültségét, fokozza a cseppek terülését, tapadását. A fejlesztők gondoltak a könnyű felhasználhatóságra is. A pH MASTER a bekeverés során színreakciót vált ki a vízben, ezzel különösebb műszerezettség nélkül, pusztán szabadszemmel is kontrollálható a kívánt vízminőség elérése.


pH MASTER MÁR A GYAKORLATBAN IS BIZONYÍT

A tavaszi növényvédelmi munkák befejezése után a következő munkacsúcs a növényvédelemben az aratást követő tarlókezelések időszaka. A pH MASTER hatását a gyakorlatban a legkönnyebben ilyenkor tudjuk nyomon követni. Évelő gyomokkal (Mezei aszat – Cirsium asrvense, Aranyvessző – Solidago sp.) erősen fertőzött táblán került beállításra egy üzemi kísérlet a Zala megyei Baki Agrocentrum által. A termelő, glifozát hatóanyagokból álló üzemi gyakorlatát kiegészítve vizsgálta a pH Master hatását. A pH MASTER-ben lévő indikátor segítségével a víz pH-t 4,5 re állítottuk be a bekeverés előtt, hiszen ez az érték teremt optimális feltételeket a két hatóanyag számára. Ehhez 1,7 liter pH MASTER-t használtunk fel 1000 liter vízhez. A kezelés során 200 l/ha permetlevet juttattunk ki 2019. június 11-én.

  1.  kezelés: Az üzemi technológiában 5 l/ha 360g/l glifozát 0,5 l/ha valamint 0,2 l/ha tapadásfokozó szer került felhasználásra. Technológia költsége 5400 Ft/ha.

  2. kezelés: Az üzemi technológia pH MASTERREL kezelt víz felhasználásával. Technológia költsége 6246 Ft/ha.

  3. kezelés az alábbi képen bal oldalt: 4 l/ha 360g/l glifozát, 0,4 l/ha valamint 0,1 l/ha tapadásfokozó szer pH MASTERREL kezelt víz felhasználásával. Technológia költsége 5046 Ft/ha. Az alábbi képen jobb oldalt az üzemi technológia hatása látható, melynek költsége 5400 Ft/ha.

A terület vizsgálatára június 14-én került sor, melynek során az alacsonyabb glifozát dózis felhasználása mellett is erőteljesebb kezdeti hatás volt tapasztalható. A gyomok elhalásának folyamata a pH MASTER-rel kezelt víznek köszönhetően gyorsabb volt, mely jó látható eltérést okozott.

A kísérletben tapasztaltak alapján elmondható, hogy a permetlé készítéshez felhasznált víz kezelése megalapozott. Hatására javul a növényvédelem hatékonysága, biztonsága és csökken a környezetterhelési kockázat. A pH MASTER minden növényvédelmi kezelés alapja lehet, legyen szó deszikkálásról, tarlókezelésről, vagy állománykezelésekről.

A vízkezeléshez szükséges pH MASTER dózis pontos meghatározásához keresse az Alba Milagro területi illetékes növénytermesztési szaktanácsadóját. www.albamilagro.hu

Termék információ: https://www.albamilagro.hu/termekek/hatekonysag-noveles/ph-master

Keresse szaktanácsadóinkat a bővebb tájékoztatásért: https://www.albamilagro.hu/kapcsolat 

Vissza