Hírek

... ...
KALÁSZOSOK 2019-20-AS ÉVJÁRATI SAJÁTOSSÁGAI AZ ŐSZI FEJLŐDÉS TÜKRÉBEN
2020-01-08
KALÁSZOSOK 2019-20-AS ÉVJÁRATI SAJÁTOSSÁGAI AZ ŐSZI FEJLŐDÉS TÜKRÉBEN
2020-01-08

Mint azt már az utóbbi években megszokhattuk az idei év ősze sem nevezhető időjárási szempontból átlagosnak. A kalászosok október-november során a kelést követően az átlagot jelentősen meghaladó hőmérséklettel találkoztak. Mit jelent ez a növényvédelem és a tápanyagellátás szempontjából?

Növényvédelem

A meleg ősz nem csak a növények fejlődésének kedvezett, hanem a rovarkártevők (levéltetvek és kabócák) intenzív betelepülésének is. Ez az őszi vírusfertőződés kockázatát fokozza, mely többek között felértékeli a vírusmentes szaporítóanyag és a kalászos árvakelések kezelését repcében és a tarlón. Hosszabb távon az sem kizárt, hogy meg kell barátkoznunk az őszi rovarölőszeres kezelésekkel, melyekkel a betelepülő vírusvektorok számát tudjuk mérsékelni. Az ősz folyamán a rovarok mellett a levélbetegségek betelepülése is megkezdődött. Ilyen ősz után tavasszal korai gombaölőszeres kezelésekkel kell számolnunk, a későbbi lombegészség megalapozásáért.


Jól fejlett kalászos állomány 2019. november

Növénytáplálás

Februártól március végéig a termésmennyiséget befolyásoló 3 fő tényező közül 2, a kalászok maximális száma és a kalászon belüli virágkezdemények száma eldől, ezért ebben az időszakban a lehető legjobb kondícióban kell tartanunk az állományokat. Idén a kalászos állományok a tél beálltával a bokrosodás kezdetén a gyökérváltás állapotában vannak. Fejlettségük – ellentétben a tavalyi helyzettel - általában megfelelő. Az ilyen jól fejlett állományok zavartalan tavaszi regenerációja és folytatódó bokrosodása fokozott tápanyagigénnyel jár, ami túlmutat a nitrogénen. A regeneráció és gyökérváltás energiaigénye nagy mennyiségű foszfor felvételét teszi szükségessé. Március folyamán nagy mennyiségű kén és magnézium is szükséges a dinamikus fejlődéshez. A harmonikus tápanyagellátást azonban kora tavasszal több tényező (hideg, levegőtlen talaj, vízhiány, fejletlen gyökérzet) is korlátozhatja, kiemelten igaz ez a foszforra. Ilyenkor a kalászosok közvetlen lombon keresztüli táplálása felértékelődik, hisz a lombtrágyázás vitathatatlan előnye a gyors hatás, amit fokozhat a komplexitásnak köszönhető tápelem szinergia, valamint a tápelem antagonizmusok kiküszöbölése. A kalászosok kora tavaszi komplex lombkezeléséhez az ALBA MILAGRO ajánlata a mikrokristályos TILLERIT vagy a folyékony COPPERS lombtrágya.

COPPERS         összetétele

m/m%

g/l

Cu

9

126,6

Mn

0,6

8,6

B

0,2

2,8


TILLERIT összetétele

m/m%

g/kg

N

26

260

P2O5

5

50

MgO

4

40

SO3

20

200

Cu (EDTA kelát)

3

30


Növényaktiválás

A bokrosodás a kalászok maximális számát határozzák meg. A kalászok kineveléséhez azonban tápanyagra és megfelelő tápanyagfelvevő apparátusra, azaz gyökérzetre van szükség. A bokrosodással párhuzamosan zajló gyökérváltásnak így nagy szerepe van a bokrosodás során kialakuló terméspotenciál megtartásában. A gyökérváltást nem csak az optimális tápanyagellátással segíthetjük, hanem a gyökérfejlődést és a tápanyagfelvételt fokozó termékekkel. A kalászosok gyökérváltásának és bokrosodásának fokozásához az ALBA MILAGRO ajánlata az ACTIVA speciális lombtrágya.


ACTIVA összetétele

m/m%

g/l

N

9,4

112

P2O5

10,2

121

Zn (EDTA kelát)

0,15

1,8


Az ACTIVA és a TILLERIT kombinációja biztos alapot ad a kalászosok termésmaximalizálásához.

Ha tetszett a cikkünk kérjen bővebb információt a szolgáltatásról szaktanácsadónktól. Kattintson a linkre, ahol megtalálja az Önhöz legközelebb lévő szaktanácsadónkat!

Vissza