Hírek

... ...
Kihasználatlan lehetőségek a talajban és tápanyag-gazdálkodásban
2019-05-19
Kihasználatlan lehetőségek a talajban és tápanyag-gazdálkodásban
2019-05-19

Tapasztalataink szerint, ennek ellenére ez az a terület, amelyet leginkább a megszokások és a költségminimalizálás irányít Magyarországon. A szántóföldi növénytermesztésben a tápanyag-utánpótlás nem függetleníthető a talaj tulajdonságaitól és a növény tápanyag igényétől, ezért összefüggésekben, rendszerekben kell gondolkodnunk annak érdekében, hogy a megszokottnál magasabb eredményt érjünk el fenntartható módon.


Az Alba Milagro Hungary Kft. nem önállóan termékekben, hanem hitvallásának megfelelően rendszerekben gondolkodik és rendszereket épít. Ezek a rendszerek szaktanácsadási szolgáltatásokat tartalmaznak, melyek során mérünk, adatok alapján tervezünk és ezek alapján valóban megfelelő terméket ajánlunk. Termékportfóliónkat is a valós szükségletek alakították ki és nem a piaci hagyományok.

Szolgáltatási tevékenységünk és termékportfóliónk 4 fő rendszerre terjed ki:

  1. TALAJ AKTIVÁLÁS
  2. TALAJ FELTÖLTÉS
  3. NÖVÉNY TÁPLÁLÁS
  4. NÖVÉNY AKTIVÁLÁS

Jelen cikkünkben a talaj aktiválási rendszerünket mutatjuk be.

Mit nevezünk mi talaj aktiválásnak?
A talaj egy bonyolult szerkezeti és szervezeti egység. Ásványi anyagok, szerves anyagok, levegő és víz egyedi struktúra szerint felépülő keveréke, amely bonyolult és hatalmas élő szervezetnek jelent élőhelyet. A talaj szerkezete hatással van ezen élő szervezet összetételére és nagyságára, ugyanakkor a talajban lakó élet is alakítja életterét. Ennek a szimbiózisban működő élő rendszernek a részei a növények is, hiszen közvetlen táplálkoznak a talaj erőforrásaiból és a gyökérfejlődés és tápanyagfelvétel során alakítják annak szerkezetét, kémhatását, sőt lakóközösségét is.

A talaj aktiválás saját fogalomtárunkban mindazon javító beavatkozások összessége, amelyek célja, hogy olyan optimális életteret teremtsenek a talaj lakóközössége számára, beleértve a kultúrnövényeket is, amely környezetben és környezet által az élő szervezetek közössége és a termesztett növények a legnagyobb teljesítményre lesznek képesek.

Célhoz az eszközt
A talajok különböző fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a tulajdonságok meghatározzák, mely talaj hajlamosabb a belvízre és melyik szárad ki hamarabb. Mely területeket kell meszezéssel és melyeket gipszezéssel javítani. Illetve azt is megtudhatjuk, hol a legfontosabb a szerves anyag pótlás és a mikroflóra egyéb típusú támogatása.

 

2.000.000 ha belvízzel veszélyeztetett terület
Országunk gyakorlatilag egy medence, amelyben sok helyen lefolyástalan vízviszonyokkal találkozhatunk. A Földmérési és Távérzékelési Intézet 2015. évben készített felmérése alapján Magyarországon közel 2 millió hektár mezőgazdasági terület belvíz kialakulásával veszélyeztetett. A lefolyástalan területrészek minden évben problémát jelentenek a növénytermesztésben.


Miért érdemes megoldani a belvízzel érintett területek problémáját?

  • 2018 –ban Zala megyében 65 hektáros őszi búza táblán precíziós technikával vételeztük fel a tábla víznyomásos területeit és a hozam mutatókat.
  • A 65 hektárból 24,6 ha kiesett a belvíz miatt.
  • A tábla termésátlaga 6 t/ha lett.
  • Belvíz nélkül 7,4 t/ha lett volna.
  • Ez 1,4 t/ha veszteséget jelentett a 2018 évben, ami 91 t a 65 hektáron.
  • Ez közel 4.095.000 Ft veszteség az adott évben

Hogyan dolgozunk?
Ha az adott területen minden évben a belvíz problémát okoz, első lépésben készítünk egy 3D domborzati modellt. Megnézzük a felszíni lefolyási viszonyokat és a víznyomással érintett részeken kutató talaj szelvényeket ásunk. A szelvényekben meghatározzuk a talaj típusát, szintjeit és laboratóriumi célra (elsősorban vízgazdálkodási szempontból) talajmintákat veszünk. Emellett megnézzük a talajvíz közelségét, szelvény feltöltődési sebességét és szintén labor vizsgálatokat végzünk a talajvíz só összetételéről.

  1. Ha a laborvizsgálai eredmények megérkeznek, összeállítunk egy tervdokumentációt és árajánlatot a kivitelezésre. Ebben meghatározzuk, a levezetendő vizekkel érintett területrészek nagyságát és kiszámoljuk, hogy mennyi dréncsőre lenne szükség.
  2. Végső lépésben elvégezzük 1 cm pontossággal a dréncsövek lefektetését.

Sok esetben viszont a fizikai beavatkozás szokott az első lépés lenni, mert a sikeres növénytermesztés érdekében a kedvezőtlen vizek elvezetése mellett a talaj elemzések során általában kémiai talajhibákat is fel szoktunk tárni. Így a terület komplex talajjavításának második lépcsőjében a kémiai talajjavítási tervezést szoktunk elvégezni.

Kémiai talajjavítás és termékek
Savanyú és szikes talajok kémiai javításával egyaránt foglalkozunk. A kémiai talajjavítás fogalomkörébe tartoznak a talaj kedvezőtlen kémiai tulajdonságainak megszüntetésére, jobbá tételére irányuló eljárások. Az eljárás során minden táblára meg kell állapítani a probléma okát, meg kell határozni a megoldást biztosító javító anyag féleségét és ki kell számítani a szükséges mennyiséget.

Figyelem! A szakértelem nélkül választott javítóanyag és dózis sok esetben nem jár eredménnyel csak költséggel, rosszabb esetben károkat is okozhat! Az Alba Milagro Hungary Kft. teljeskörű megoldást biztosít partnerei számára.

Hogyan dolgozunk?
A talajjavító anyag megválasztásához és a szükséges dózis meghatározásához pontosan ismernünk kell a talaj bizonyos tulajdonságait, amit a talajvizsgálati eredményekből tudhatunk meg. Amennyiben nem rendelkezik talajvizsgálattal úgy elvégezzük a talajmintavételt is, igény szerint hagyományos vagy precíziós módszerekkel.

  1. A talajvizsgálat adatai alapján meghatározzuk, hogy milyen típusú talajjavító anyag javasolt az adott területre és táblánként, illetve precíziós kijuttatás esetén zónánként kiszámoljuk a szükséges dózist.
  2. Az elkészített terv átadásakor szaktanácsadónk részletesen bemutatja azt és válaszol a felmerülő kérdésekre. Amennyiben a tervben mindennel egyetért, megrendelheti a tervezett termékeket.
  3. Precíziós kijuttatás esetén elkészítjük és átadjuk a kijuttatási programfájlt.

 

Milyen termékeket használunk?

  1. Savanyú talajok kémiai javítására

A KALKORN természetes mészkő alapú szennyeződés mentes talajjavító készítmény 90% feletti kalcium-karbonát (CaCO3) hatóanyag tartalommal. A termék kiválóan alkalmas savanyú, mészhiányos talajok, savanyú szikesek javítására, fenntartó meszezésére.

  1. Savanyú kénhiányos talajok és szikesek kombinált javítására

KALKORN S mész és gipsz alapú talajjavító termék, amelyet kénhiányos savanyú területek javítására és egyben a kén pótlásának biztosítására ajánlunk kénigényes kultúrák esetén, illetve szikes talajok kombinált javítására.

  1. Mészhiányos és szikes talajok kémiai javítására

A NATURGIPSKORN gipsz alapú szennyeződés mentes talajjavító készítmény 35% kalcium-szulfát (CaSO4) hatóanyag tartalommal. A termék kiválóan alkalmas lúgos szikesek javítására, fenntartó kezelésére.

A termékek nem csak magágyba dolgozva, hanem állományban is használhatóak, hiszen nem perzselnek, mint az égetett mész (CaO) alapú termékek. Gyors oldódásának köszönhetően gyorsan bemosódnak a talajba és kifejtik talajjavító hatásukat, valamint kalciummal táplálják a növényt.

Prémium minőség
Minden talajjavító termékünk pormentes, kiváló minőségű granulátum. A gyártás során rosták segítségével állítják be a 2-6 mm  szemcseméretet, amely garantálja a kiváló szórásképet. A gyártási folyamat végén külön figyelnek a keletkezett por elszívására, majd a portalanítás után a granulátumok felületkezelésére. Ez a precíz gyártási folyamat garantálja a termék kiváló szórhatóságát és kezelhetőségét.





Figyeljenek ránk!

Következő cikkünkben a TALAJFELTÖLTÉS –ről készítünk rövid összefoglalót.

Keresse szaktanácsadóinkat a bővebb tájékoztatásért: https://www.albamilagro.hu/kapcsolat 

Vissza