Hírek

... ...
MINDEN NÖVÉNYEGYEDNEK EGYFORMA ESÉLY A TÁPANYAGOK ELÉRHETŐSÉGÉBEN
2020-02-21
MINDEN NÖVÉNYEGYEDNEK EGYFORMA ESÉLY A TÁPANYAGOK ELÉRHETŐSÉGÉBEN
2020-02-21


STARTERTRÁGYÁZÁS VETÉSSEL EGY MENETBEN

A fejlődés kritikus kezdeti szakaszában a növény gyökérzete még nem hálózza be a talajt és a hatóanyagok egyenetlen eloszlása miatt nem minden egyed jut a szükséges tápanyagmennyiséghez. Startertrágyázás során vetéssel egymenetben közvetlen a maghoz vagy mag mellé juttatjuk ki a legfontosabb tápelemeket, így a kelő növényeknek egységes, könnyen elérhető és gyorsan felvehető ellátást biztosítunk. Ez a technológia nagyban hozzájárul az egyenletes állomány kialakulásához.

MELY TÁPELEMEK ELÉRHETOSÉGE A LEGFONTOSABB A FEJLŐDÉS KEZDETI SZAKASZÁBAN?

A csírázó növény a mag táplálószövetéből meríti az energiát és a tápanyagot. Ez a tartalék azonban hamar elfogy és a növénynek a gyenge gyökéren keresztül kell ellátnia magát. Ebben az időszakban a legfontosabb tápelemek a nitrogén, a foszfor, valamint kalászosok és kukorica esetében a cink. Legkevésbé a foszfor és a cink mozog a talajban, ezért a fejletlen gyökér számára ezek elérhetősége a legnehezebb.

NITROGÉN

A nitrogén könnyen mozog a talajban és általában megfelelő mennyiség áll rendelkezésre. A mag közelébe kijuttatva gyorsítja a növekedést.

FOSZFOR

A foszfor minden energiaigényes élettani folyamat alapvető eleme, hiszen a kémiai energia tárolásában és szállításában fontos ATP molekula része. Ugyanakkor egyáltalán nem mozog a talajban, ezért ha a kicsi gyökér nem éri el megfelelő mennyiségben, lassul a fejlődés. Tetézi a bajt, hogy a talajban is több tényező korlátozhatja a felvehetőségét. Ha a mag közelébe helyezzük, akkor a növény keléskor könnyen eléri.

CINK


A cink többek között az AUXIN növekedési hormon szintézisében játszik fontos szerepet. Hiánya mind a gyökér, mind a szár fejlődését gátolja. A foszfor korlátozza a felvételét, ezért előnyös, ha a startertrágyában valamilyen segédanyag (szerves komplexképző, hatóanyagvédelem, stb..) biztosítja a hasznosulását. Szántóföldi növényeink közül a kukorica a legérzékenyebb a cinkhiányra.

STARTERTRÁGYÁZÁSI TECHNOLÓGIÁK

Startertrágyázásra többféle lehetőségünk van. Különböző termékek felhasználásához eltérő kijuttató egységek szükségesek. A termékek és a technológia kiválasztásához, valamint a dózis beállításához érdemes néhány szempontot figyelembe venni.


GRANULÁLT STARTERTRÁGYA A MAG MELLÉ

Granulált startertrágyákkal nagy dózisú (100-200 kg/ha) tápanyagkijuttatás is lehetséges, ami akár alaptrágyázás nélkül is képes biztosítani a vegetáció alatt szükséges hatóanyagokat. A granulátumot a vetésnél 5-10 cm távolságra helyezzük a mag mellé és alá, így amikor a gyökér eléri ezt a hosszúságot, hozzáfér a kijuttatott tápanyaghoz. A magas káliumtartalmú startertrágyázás kerülendő, mert száraz időben megnöveli a talaj sókoncentrációját és ez káros a csírára.

MIKROGRANULÁLT STARTERTRÁGYA KÖZVETLEN A MAGHOZ

A mikrogranulátum használata során közvetlen a maghoz juttatjuk a kis dózisú (15-25 kg/ha) startertrágyát. Előnye az azonnali segítség, mivel a kis szemcsék rendkívül gyorsan oldódnak. Ezzel a technológiával maximum 7-8 kg/ha POhatóanyagot juttatunk ki, hiszen csak a gyökérváltásig szükséges „etetni” a növényt és ezzel biztonságban tudni az igényeit. A gyökérváltás után a növény már eléri a talajban a szükséges mennyiséget, de ennek feltétele a talaj megfelelő tápanyagellátottsága. Ezt szükség esetén alaptrágyázással vagy granulált startertrágyázással kell biztosítani.

FOLYÉKONY STARTERTRÁGYA KÖZVETLEN A MAGHOZ

A maghoz folyékony formában is tudunk startertrágyát juttatni. A mikrogranulátumhoz hasonlóan itt is a gyors segítség a cél, könnyen felvehető, kis dózisú, koncentrált hatóanyag biztosításával. Mivel oldat formájában tartalmazza a tápanyagokat, ezért száraz körülmények között is könnyű a felvehetősége. A kijuttatás megoldható cégünktől is megvásárolható, speciális eszközökkel.

PRÉMIUM STARTERTRÁGYA PORTFÓLIÓ AZ ALBA MILAGRO TERMÉKPALETTÁJÁN

·         HUMIFERT granulált startertrágyák

·         GERMINATOR mikrogranulátumok

·         POLYPHOS folyékony startertrágyák

A termékek pontos összetételéről és speciális hatásukról itt olvashat többet, vagy hívja szaktanácsadóját, akinek elérhetőségét itt találja meg!


Vissza