Hírek

... ...
SZEMLÉLETVÁLTÁS KÉNYSZERE A NÖVÉNYVÉDELEMBEN
2020-07-16
SZEMLÉLETVÁLTÁS KÉNYSZERE A NÖVÉNYVÉDELEMBEN
2020-07-16

A modernkori növénytermesztés melynek kezdetét a XX. század közepétől datálhatjuk, együtt járt a nemesítés, a növényvédelem és a tápanyagutánpótlás forradalmával. Az általa biztosított stabil élelmiszerellátás mellett rövid idő belül kiütköztek a folyamat árnyoldalai is. Ezek a talajleromlás, a biodiverzitás csökkenése, fokozott környezetterhelés.

ÚJ IRÁNYOK A EU MEZŐGAZDASÁGI ÉS KÖRNYEZETI POLITIKÁJÁBAN

A káros mellékhatások felismerését számtalan cselekvés követte, mely a hatások kiküszöbölésére, vagy legalább a mérséklésükre törekedett. Ennek a cselekvéssorozatnak a következő lépése a növényvédőszer és műtrágyafelhasználás visszafogása a hatékonyság és tudatosság növelésével. 2030-ra az EU a közös piac területén felhasznált növényvédőszer felhasználást 50%-al kívánja mérsékelni. A törekvés minősítése nem célja jelen írásnak. Azonban kijelenthetjük, hogy a fő célokkal mindenki egyet ért, csak az oda vezető út megítélésében vannak nézetkülönbségek.

ÚTON A 2030-AS CÉLOK FELÉ – HATÉKONYSÁGNÖVELÉS

A felhasználás csökkentésére több megoldás is rendelkezésre áll. Ennek egyik nagy területe a hatékonyság növelése. A permetlé készítéstől a kijuttatási technológián át több területen is be tudunk mi magunk is avatkozni a hatékonyság növelésébe. Ez elemi érdekünk, hisz ezzel költséget is tudunk csökkenteni.

FÓKUSZ A PERMETLÉ KÉSZÍTÉSEN

Az első lépés a növényvédelem hatékonyságnövelésében üzemszinten a permetlé készítés tökéletesítése. Többek között azért, mert nem igényel jelentős beruházást. A felhasznált növényvédőszer aktív hatóanyagtartalma jelentősen csökkenhet a permetlé készítés során. Ennek leggyakoribb oka a permetléhez felhasznált rossz minőségű víz. A ma felhasznált növényvédőszerek döntő többsége érzékeny a kémhatására és a vízben oldott sók koncentrációjára, a vízkeménységre. Szélsőséges esetben a veszteség miatt elmarad a kezelés biológiai hatása. 

A MEGKÉSETT, VAGY HATÁSATALAN KEZELÉS ÁRA

Aki növényvédelemmel foglalkozik, tisztában van a kezelés időzítésének jelentőségével. A megkésett kezelés biológiai hatása csökkenhet, vagy el is maradhat. Ez a kezelés típusától függően súlyos terméskiesést okozhat. A vegyszeres tarlóápolás esetén előfordulhat az is, hogy 1 teljes évet kell várnunk a kezelés megismétlésével, mert egy szezonban csak egy kezelésre jut idő.

A pH Master indikátor tartalmának segítségével színkódok alapján mérőeszközök nélkül is egyszerű a permetlé megfelelő kémhatásának beállítása!

tisztában lennünk a permetlé készítéshez felhasznált víz minőségével. A víz minőségének javításával fokozhatjuk a permetlében lévő hatóanyagok hatását. Az Alba Milagro számára fontos a fenntartható mezőgazdaság, ezért fejlesztette ki a pH MASTER-t. A készítménnyel a felhasznált víz növényvédelem szempontjából fontos paramétereit, a kémhatást és a vízkeménységet tudjuk a lehető legegyszerűbben befolyásolni. A gyakorlatban műszerek nélkül, pusztán a termék színreakciójával kontrollálhatjuk a vízkezelést. A pH MASTER ezen túl tartalmaz tapadásfokozó és diszpergáló adalékot is, mellyel tovább fokozhatjuk a kezelés hatását. Legyen szó állománykezelésről, vagy vegyszeres tarlóápolásról, a pH MASTER minden kezelés sikeréhez megadja a maximális támogatást.

Tegyük meg együtt az első lépést a növényvédelemben a felhasználás csökkentés és a hatékonyságfokozás területén. Keresse Alba Milagro szaktanácsadóját és ellenőrizzék együtt a permetléhez felhasznált víz minőségét.

Szerző: Szarvas Zoltán

Termékadatlap itt elérhető!

A pH Master hatásfokozó termékkel kapcsolatban keresse Alba Milagro szaktanácsadóját! Elérhetőségek itt.

További cikk a témában itt elérhető!

Vissza