LEVÉLANALÍZIS
Mit tartalmaz a szolgáltatás?
Szaktanácsadói gyakorlatunk során gyakran tapasztaljuk, hogy a lombtrágyázás sok helyen az önmegnyugtatás szempontjai alapján működik: veszünk valamit olcsón, amivel "kenegetjük" a növényt. Ha viszont nem azt a hatóanyagot vásároltuk meg, amire szükség le volna, akkor az alacsony költség is felesleges kiadás volt. Komolyabb veszély viszont, hogy vannak túladagolható tápelemek és ez legalább akkora gondot okoz, mint a tápelemek hiánya. Szaktanácsadásunk során a szükséges hatóanyagokat a megfelelő fejlődési fázisban és dózisban ajánljuk, ehhez FIELD EXPERT szolgáltatásunk keretében lombtrágyázási tervet is készítünk.

A LEVÉLANALÍZIS EGYFAJTA MEGELŐZŐ KONTROLL VIZSGÁLAT, AMI MEGERŐSÍTHET BENNÜNKET ABBAN, HOGY JÓ ÚTON JÁRUNK A TÁPANYAG-UTÁNPÓTLÁSBAN, VAGY KORREKCIÓRA VAN SZÜKSÉG.

A talajvizsgálattal a talajból elérhető tápanyagok mennyiségéről szerzünk tudomást és az eredmény, valamint a növény szükségletének függvényében feltöltést végzünk. Annak ellenére, hogy a talajban rendelkezésre áll a tápanyag, sokszor előfordul, hogy a növény bizonyos tápelemeket mégsem tud kellő mennyiségben felvenni. Tápanyagfelvételi problémát több minden okozhat. Kedvezőtlen kémhatás, antagonizmus, kötöttségi probléma, hatóanyagveszteségek, vagy időszakosan időjárásra visszavezethető problémák. Ezért tisztában kell lennünk azzal, hogy a növényben is rendelkezésre állnak-e a felépítő folyamatokhoz szükséges tápelemek, vagy minden korábbi igyekezetünk ellenére hiányállapot áll fenn? A levélanalízis arra ad lehetőséget, hogy azelőtt feltárjuk és okszerűen kezeljük a kezdődő problémát, mielőtt az szembetűnő tüneteket és visszafordíthatatlan termésveszteséget okozna.

A NÖVÉNYMINTAVÉTEL SZABÁLYAI

Mint minden laborvizsgálat sikere, így a levélanalízis eredményessége is az úgynevezett reprezentatív minta kialakításán múlik. Ennek megfelelően a minta begyűjtése során be kell tartanunk néhány egyszerű szabályt.
  1. Egy minta kb. 50-100 különböző növényről szedett levelek összessége.
  2. A mintavételi terület nagysága min. 12 ha, homogén terület esetén max. 48 ha legyen!
  3. A sorvégi forgót és a tábla széli 5 m-es sávot zárjuk ki a mintavételből!
  4. Egy minta egyazon tábláról, azonos előveteményű, faj és fajtájú növényekből vagy növényekről szedett levelekből álljon!
  5. A fajtára jellemző, ép, egészséges, kifejlett (már nem növekvő) leveleket válasszuk!
  6. A táblára jellemző átlagos fejlettségű növényeket válasszunk a mintavételhez!
  7. Egy növényről csak egy levelet vegyünk le!
  8. Ha a mintavételi területen belül hiánytünetes növények, levelek elszórtan találhatóak, akkor abból is kerüljön a mintába, illetve ha foltszerűen jelentkezik a hiánytünet, akkor abból külön mintát kell gyűjtenünk!

MINTAVÉTELI IDŐSZAKOK

A levélanalízis a növény teljes vegetációs időszakában végezhető, azonban vannak olyan életszakaszok, amikor különösen indokolt az elvégzése, mert a belőle nyerhető információ különösen kifizetődő a termésmennyiség, vagy minőség fokozása szempontjából. Ennek megfelelően a következő fejlődési fázisokban tartjuk indokoltnak a levélanalízist.
Növényfaj Fenológiai fázisok Mintavételi időszak Mintázandó növényi rész
Kalászosok Bokrosodás időszaka Márc. 1-15. Teljes föld feletti rész
Zászlóslevél megjelenése Máj.1-15. Zászlóslevél és az alatti levél
Repce 4-6 leveles állapot Szept. 20. – Okt. 5. Teljes föld feletti rész
Tőlevélrózsás állapot Márc. 1-15. Tavaszi kifejlett levél
Kukorica 4-6 leveles állapot Ápr. 25. – Máj. 10. Teljes föld feletti rész
Címerhányás kezdete Júni. 25 – júli. 05. Cső alatti levél
Napraforgó 4-6 leveles állapot Ápr. 25. – Máj. 10. Teljes föld feletti rész
Csillagbimbós állapot Máj. 20-30. Lefelső kifejlett levél
Pillangósok 15-20 cm-es szárhossz Vetésidőtől függ Kifjelett felső levél
Szőlő Virágzás Máj. 15-30. Fürttel szembeni levél
Zsendülés Aug. 15-30.
Almástermésűek Hajtásnövekedés végén Júli. 15 – 30. Levél a hajtás közepéről
Csonthéjasok Érés kezdetén Fajonként változó Levél a hajtás közepéről
Bogyósok* Érés kezdetén Fajonként változó Levél a hajtás közepéről
Zöldségfélék és burgonya* Intenzív növekedés kezdete Fajonként változó Kifejlett felső levél
Generatív szakasz kezdete