Hírek

... ...
KIFUTUNK AZ IDŐBŐL- ÉVJÁRAT HATÁS VESZÉLYE A TERMÉSPOTENCIÁLRA
2021-03-18
KIFUTUNK AZ IDŐBŐL- ÉVJÁRAT HATÁS VESZÉLYE A TERMÉSPOTENCIÁLRA
2021-03-18

A tenyészidő első felében kialakuló biomassza alapvető hatással van a későbbi termés mennyiségére. Ezt a fejlődési szakaszt az optimális vetésidő és a kedvező őszi és koratavaszi időjárás támogatja az őszi vetésű növények esetében.

Ha sorra veszük ezeket a tényezőket a 2020-21 szezonban, akkor sajnos azt tapasztaljuk, hogy ezek a körülmények eddig nemhogy nem támogatták a kultúrák, különösen a búza fejlődését, hanem még sok esetben gátolták is azt.

NEHEZEN INDULÓ ŐSZI MUNKÁK

2020 őszén sokan a kukorica betakarítás késésével szembesültek. Többen reménykedtek abban, hogy az időjárás támogatja majd a kukorica vízleadását, de a folyamat megrekedt. Ez a kialakuló szürke, párás, sokszor esős őszi időnek volt köszönhető. Sok helyen ez magával hozta a kalászosok megkésett, vagy akár elmaradó vetését.

Az októbertől február közepéig tartó időjárás nagyon gyenge fényintenzitású volt, ami kukorica vízleadásán túl az kalászosok és a repce fejlődésére is negatív hatással volt. Ez a tényező együtt a megkésett vetéssekkel sok helyen gyenge őszi fejlettségi állapotot eredményezett.

A FAGYOK VELÜNK MARADTAK MÁRCIUSBAN IS

Egy ilyen, sok esetben hátrányokat okozó őszi időjárás után következett egy elhúzódó téli végi időjárás, mely mind a mai napig tart. Ez egy február közepi pár napos, az addigi téli időjárástól merőben eltérő -10 - -15 ⁰C alatti éjszakai hőmérsékletet hozó időszakkal indult, ami több helyen okozott komoly lombvesztést a kalászosokban. (1. kép)

1.       kép: Fagyok miatt súlyos lombvesztést elszenvedett őszi búza állomány Fejér megyében 2021. március elejeAz ezt követő március sem hozott sokkal jobbat. A gyakori éjszakai fagyok miatt a növények korai fejlődése, télvégi regenerációja komoly hátrányokat szenvedett eddig. Az ilyenkor megszokott fejlődéshez képest a növények szinte panganak. Március idusán azt láthatjuk, hogy az előrejelzések szerint - különösen az ország keleti felében - a fagyok velünk maradnak még ebben a hónapban. Ez a helyzet nem sok jóval kecsegtet.

 A KORATAVASZI FEJLŐDÉS ÉS A HOZAM KAPCSOLATA

A repce és a búza életében a március időszak nagyon fontos, mert ez az időszak a termésmennyiségre különösen nagy hatással van. A télen elveszett gyökérzet pótlása mellett ilyenkor kell a növénynek megújítani a lombozatát és felkészülni a generatív életszakaszra. Ilyenkor zajlik és fejeződik be a bokrosodás, ami a kalászszámot maximálja és a kalászdifferenciálódás, ami pedig a kalászonkénti szemszámot determinálja

Sajnos az eddigi időjárás ezeket a kulcsfontosságú folyamatokat súlyosan gátolta. Fennáll a kockázata annak, hogy ezen életfolyamatok kifutása súlyos csorbát szenved ebben az évjáratban, ami komolyan veszélyezteti a majdani hozamot.

FELÉRTÉKELŐDIK A NÖVÉNYKONDICIONÁLÁS

Ilyen terhelt időszakot követően, amikor a fejlődési hátrányok eddig csak fokozódtak – a tenyészidő pedig vészesen fogy - felértékelődnek a növény életfolyamatait segítő, gyorsító kezelési lehetőségek, a növények kondicionálása. Ilyenkor célszerű a gyors gyökérregeneráció, a sejtosztódás, -differenciálódás és a felépítő folyamatok támogatása. Ezzel a felhalmozódott fejlődési deficit egy részétől megszabadulhatunk, így fokozhatjuk a hozambiztonságot.

A gyökér- és lombregeneráció gyorsításában kulcsszerepet játszik az ACTIVA PLUS, mely direkt módon segíti a gyökerek gyors fejlődését, ezzel fokozza a korai növekedést. Ezzel a kialakult növekedési hátrányt segít ledolgozni. Az ACTIVA PLUS-t annak a termelőnek ajánlott, aki megkésett őszi fejlődést tapasztalt, így tavasszal a búzája a bokrosodás és a gyökréváltás elején jár.

A kezdeti fejlődésben szerzett lendületet fenntarthatjuk és fokozhatjuk a bokrosodás végével kezdődő intenzív növekedés szakaszában az ACTIVEFOL N PLUS használatával. Az ACTIVEFOL N PLUS fokozza a kalászdifferenciálódáshoz oly fontos sejtosztódást és differenciálódást, gyorsítja az anyagcsere folyamatokat és a fotoszintézist. Ezzel ugyancsak hozzájárul a korábban felhalmozott növekedési deficit ledolgozásához. Az ACTIVEFOL N PLUS-t ott javasolt használni, ahol ugyan az őszi fejlődés megfelelő volt, de a télivégi fagy és a márciusi hideg idő visszavetette a tavaszi fejlődést.

Ne engedje, hogy az évjárati sajátosságok miatt kialakuló növekedési deficit komoly termésveszteségbe csapjon át. Tegyen lépéseket és kérje a megfelelő növénykondicionálási technológia kiválasztásában ALBA MILAGRO szaktanácsadója segítségét.

 

www.albamilagro.huVissza