Hírek

... ...
Magyarországon is elérhető az USA-ban működő tápanyag-gazdálkodási módszer
2019-06-12
Magyarországon is elérhető az USA-ban működő tápanyag-gazdálkodási módszer
2019-06-12

TALAJSPECIFIKUS, EGYEDI ÖSSZETÉTELŰ ALAP- ÉS FELTÖLTŐTRÁGYÁZÁS TALAJVIZSGÁLAT ALAPJÁN, TÁPANYAG-GAZDÁLKODÁSI TERVVEL


Az amerikai gazdaságokban jellemzően szaktanácsadó cégek által összeállított tervek alapján végzik a tápanyag-gazdálkodást, melyet elsősorban kevert műtrágyára alapoznak. Felmerül a kérdés, hogy miért, hisz azt a legnagyobb rosszindulattal sem állíthatjuk, hogy az Egyesült Államok a fejletlen mezőgazdasági országok közé tartozna és elvileg a kevert műtrágya visszalépést jelent egy granulált komplexhez képest.

A fizikailag kevert műtrágyák felhasználásának becsült értékei 1990-ben és 2000-ben (millió tonna/év). Forrás: IFDC

Valóban visszalépés?

Az államokban minden termelést a profitabilitás és hatékonyság határoz meg, így ez a régóta működő rendszer is ezen elvek alapján működik. A termék csak része a rendszernek. Ott a tápanyag-gazdálkodást a talajvizsgálat alapján végzik. Szaktanácsadó cégek állítják össze a tervet és benne a felhasználandó termékeket és hatóanyagok mennyiségét. A magasabb hatóanyag mennyiségek pótlását nem a fix hatóanyag arányú granulált komplexekre alapozzák, hisz ezek összetétele nem a talaj és növény változó igényéhez, hanem gyártási sémákhoz igazodik. Ehelyett kevert műtrágyát használnak, amellyel minden tápelemből a megfelelő mennyiség, és ami ennél is fontosabb, a megfelelő tápelem arány biztosítható, mert olyan arányú összetétel keverhető, amit a talaj és növény igényel. Ráadásul nem csak a makro elemekből (N, P, K), hanem a mezo elemekből (S, Ca, Mg) is megfelelő tápanyagbázist teremthetünk a talajban.

Hogy a rendszer hatékony e, az azt gondolom egyértelmű, de mitől válik költséghatékonnyá?

Az alábbi talajvizsgálatot 2018-ban készítettük Zala megyében.



A termelő őszi káposzta repcét tervezett a táblára 3,6 t/ha hozamtervvel. A terméscél eléréséhez 143 kg/ha nitrogén, 56 kg/ha foszfor és 163 kg/ha kálium hatóanyag pótlására lenne szükség, ha csak a makro elemeket vesszük figyelembe. Természetesen a foszfor és káli nagy részét, vagy akár teljes mennyiségét, illetve a nitrogénből kb. 40 kg/ha mennyiséget ősszel kell kijuttatni alaptrágyával.

Ez hogyan lehetséges 8-24-24 NPK –val? Ha kijuttatok 500 kg/ha-t akkor sem érem el a szükséges káliumot, de legalább megközelítem, a nitrogént pontosan biztosítjuk, viszont a foszforra feleslegesen költünk abban az évben rengeteget. És mi lesz a kalciummal és a kénnel, melyekből gyenge és közepes a talaj feltöltöttsége? A kenet fejtrágyával ki tudjuk juttatni, de a kalciumot nem, pedig a repce igen kalcium igényes növény, kb. 50 kg CaO hatóanyagot vesz fel egy tonna szemtermés eléréséhez.

Másik lehetőség, ha mono műtrágyából juttatjuk ki a megfelelő mennyiséget. Ebben az esetben kijuttatunk 200-250 kg/ha kálisót, 100 kg/ha MAP-ot, 100 kg/ha MAS-t és 200 kg/ha granulált meszező anyagot. Ezzel 4-szer tapossuk a területet, 4 művelet költségét és idejét költjük.

Azzal, hogy egy keverékben pontosan a szükséges hatóanyagokat a szükséges mennyiségben és arányban biztosítjuk, időt spórolunk, kevesebb a taposás és kijuttatási költség, és nem költünk felesleges hatóanyagokra.

Az Alba Milagro Hungary Kft. ezt a gyakorlatot honosítja meg Magyarországon. Miért új ez hisz kevert műtrágya eddig is létezett. Valóban, csak a rendszer hiányzott mögüle, ami biztosítja a talajnak megfelelő egyedi összetételt, azaz pont a kevert műtrágya előnyét. Ráadásul mi nem csak 100 tonnás tételekben, hanem már 7 tonnától le tudunk gyártani egy adott összetételt.

Az Alba Milagro TALAJFELTÖLTÉSI RENDSZERÉBEN komplex tanácsadást végez.


SZOLGÁLTATÁS

Amennyiben nincs érvényes talajvizsgálata, a FIELD EXPERT szolgáltatásunkban munkatársaink elvégzik a szükséges talajmintavételt és a laborvizsgálatokat is.

  1. Talajmintavétel

  2. Laborvizsgálat


SZAKTANÁCSADÁS

A talajvizsgálatok eredménye alapján elkészítjük a tápanyag-gazdálkodási terveket. A tervekben nem csak a szükséges NPK hatóanyag-mennyiséget számoljuk ki, hanem:

  1. részletesen elemezzük a laboratóriumi eredményeket,

  2. rangsoroljuk az eredmények alapján szembeötlő problémákat,

  3. elkészítjük a tápanyag-technológiai tervet termék ajánlással, dózis meghatározással, kijuttatási idő feltüntetésével,

  4. összesítjük és elemezzük a tápanyag-gazdálkodási költségeket.


TERMÉK

A terv alapján elkészítjük az egyedi OPTIMIX keverék receptjét,

Minőségi alap termékekből a termelő kérésére összekeverjük a szükséges keveréket,

Az adott összetételű keverékhez elkészítjük a zsákonként mellékelt kijuttatási dokumentációt, amely tartalmazza a:

  1. keverék összetételét,

  2. mely táblákra kell kijuttatni,

  3. az adott táblára milyen dózisban szükséges kijuttatni.


Hatóanyag védelem az OPTIMIX P-SECURE termékekben

Nem újdonság a gazdálkodók számára, hogy a talajban különböző fizikai és kémiai folyamatok során fixálódnak, illetve kicsapódnak különböző tápelemek. Ez azt eredményezi, hogy a kijuttatott hatóanyagok egy jelentős része felvehetetlen lesz a növények számára. Természetesen ez a fajta hatékonyság csökkenés anyagi veszteséggel is jár, mind a megvásárolt, fel nem használt hatóanyag miatt, mind az tápanyaghiány okozta termésveszteség miatt. A veszteségek a foszfor esetében a legmagasabbak, de minden tápelemet érint a probléma a talaj fizikai és kémiai tulajdonságaitól függő mértékben. A hatóanyagok felvehetősége érdekében az OPTIMIX P-SECURE termékeket hatóanyagvédelmet biztosító felületkezeléssel látjuk el.

  1. Megköti, és felvehető állapotban tartja a káliumot, így csökkenti a kálium fixációt.

  2. Megköti az Alumíniumot, ezzel jelentősen csökkenti az oldott alumínium gyökérkárosító hatását.

  3. Megköti a kationokat, köztük a savanyú talajokban oldott állapotban lévő alumíniumot és vasat, illetve lúgos talajban a kalciumot. A foszfor így szabadon felvehető marad a növények számára.



    Az ALBA MILAGRO más rendszereinek megismeréséhez látogasson el honlapunkra, ahol a kapcsolat menüben megtalálja területileg illetékes szaktanácsadónk elérhetőségét is! https://www.albamilagro.hu/

Vissza