Hírek

... ...
Milyen esetekben érdemes javítani a talajt? Cikkünkből megtudhatja!
2019-11-13
Milyen esetekben érdemes javítani a talajt? Cikkünkből megtudhatja!
2019-11-13

SAVANYÚ TALAJ (pH 6.5 alatt)

Hazánkban a gazdálkodók elsősorban a savanyú talajok kémiai javítására használnak meszező anyagot. A kezelés célja, hogy a talaj savanyú kémhatását semlegesítsük, és ezzel javítsuk a tápanyagok felvehetőségét, a talaj szerkezetét és nem utolsósorban elérhető kalciumot biztosítsunk a növények, illetve a talajban élő mikroorganizmusok számára. A savanyú talajok javítására egyértelműen kalcium-karbonát (CaCO3) alapú talajjavító a javasolt.

MÉSZHIÁNYOS TALAJ (CaCO3 1% alatt)

Míg a savanyú területek javítására egyre több figyelmet fordítunk, a megelőzésre annál kevesebbet. Sajnos az intenzív talajhasználattal és az alkalmanként nagy mennyiségben lezúduló özönvíz szerű esőzésekkel gyorsul a kilúgzódás folyamata, azaz a kalcium lemosódása a mélyebb talajrétegekbe. A jelenség nem csak a sekély termőrétegű területeket veszélyezteti, hanem a mély, általában magas mészellátottságú csernozjom talajokat is. Ezért a talajvizsgálati értékeknél, nem csak a pH értéket kell megvizsgálni, hanem a talaj mészellátottságát is, hiszen a mészhiány előbb jelentkezik, mint a talaj elsavanyodása, ami a kilúgzódás későbbi következménye. A probléma súlyosságát támasztja alá, hogy az 5-10 éves laborvizsgálatokkal összehasonlítva a friss eredményeket gyakran 30-50 %-os mész ellátottsági szint csökkenést is tapasztalhatunk.

A semleges, de mészhiányos talajok esetében kalcium-karbonát, vagy vegyes, azaz kalcium-karbonát és kalcium-szulfát (CaSO4) tartalmú termék javasolt. Utóbbi előnye, hogy a mész pótlás mellett kenet is viszünk a területre.

SZIKES TALAJ

Szikes talajok esetében fontos a nagy mennyiségű nátrium (Na) lecserélése a talajkolloidokról, amelyet kalciummal tehetünk meg. Lúgos szikesek (pH 7,2 felett) esetén azonban a kalcium-karbonát nem alkalmas erre a feladatra, hiszen a lúgos közegben nem oldódik. Lúgos szikesek esetén mindenképp a gipsz azaz a kalcium-szulfát alapú termékek jelentenek megoldást. Semleges (pH 6,8-7,29) és enyhén savanyú (pH 6,8 alatt) szikek eseté szintén a vegyes kezelés, azaz a kalcium karbonát és a kalcium szulfát együttes alkalmazása javasolt.

Az ALBA MILAGRO prémium talajjavító portfóliója bármely problémára megoldást biztosít.

 


Az ALBA MILAGRO frakcionált termékekkel is szélesítette talajjavító portfólióját, így a 2-6 mm szemcseméretű KALK KORN mellett 1-4 és 4-8 mm szemcseátmérőjű meszező termékek közül választhatnak partnereink. A frakcionált termékekkel így a szórásszélességhez és a táblamérethez optimalizált szemcseméretű termék választható.


ELŐVÁSÁRLÁSI KEDVEZMÉNY

A talajproblémához megfelelő terméket, most elővásárlási kedvezménnyel még kedvezőbben vásárolhatja meg. A megfelelő termék kiválasztását és a szükséges dózis kiszámítását szaktanácsadóink segítik.

A részletekért keresse területileg illetékes szaktanácsadónkat! 

https://www.albamilagro.hu/kapcsolat

Vissza